Olejek eteryczny Paczula 10ml

Ładowanie
CENA: 54,90 PLN
za
szt.
czas wysyłki: 24 Godziny
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Wydrukuj kartę

Paczula jest wieloletnią byliną w for­mie pół­krzewu, podobnego do mięty. Posiada bar­dzo drobne, bia­ło-ró­żowe kwiaty oraz liście o jajo­wato-trój­kąt­nym kształ­cie umiesz­czone na łodyż­kach. Osiąga około 1 metra wyso­ko­ści. Co ciekawe olejek ten największą popularnością cieszył się w latach 60-tych i 70-tych XX w., stając się symbolem nurtu hippisowskiego. Do dnia dzisiejszego zapach paczuli utożsamiany jest z ruchem Hare Krishna. Aromat paczuli w perfumiarstwie uznawany jest jako afrodyzjak, z tego też powodu zarówno kobiety i mężczyźni szaleją za tym zapachem.

Pod względem chemicznym niezwykłą swoją charakterystyczną woń zawdzięcza mieszaninie wielu związków eterycznych, przede wszystkim: paczulenu – o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych, kariofilenu – o właściwościach antydepresyjnych, a-guajenu – o działaniu przeciwzapalnym . Aż 30% zawartości olejku z paczuli stanowi alkohol paczulowy. Uważany jest on za związek odkażający, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny, a także o działaniu uspokajającym, antydepresyjnym, antyutleniającym oraz zwalczającym pasożyty.

Regularna pielęgnacja twarzy przy użyciu tego olejku może poprawić wygląd i jędrność skóry. Dodanie olejku do ulubionego kremu sprawia, że skóra wolniej się starzeje, przebarwienia znikają oraz zmniejsza się nadmierna produkcja sebum. W medycynie olejek eteryczny z paczuli zalecany jest do leczenia stanów zapalnych skóry, w tym także grzybicy, zajadów, egzemy, trądziku czy łupieżu. Stosowanie olejku paczuli w formie masażu z olejkiem bazowym może pomóc w łagodzeniu bólów stawów pochodzenia reumatycznego. Ze względu na brak ograniczeń w IFRA może być również używany bez rozcieńczenia. Wmasowanie kropelki olejku w skronie przed snem, może być pomocne w walce z bezsennością. Należy jednak unikać kontaktu nierozcieńczonego olejku z oczami i błonami śluzowymi. W kominku aromaterapeutycznym podaje się z kolei olejek w celu wzmocnienia systemu odpornościowego i pobudzenia metabolizmu. Może on pomóc przy niestrawności, zaburzeniach jelitowych oraz problemach z wątrobą, jak również przy zaburzeniach hormonalnych.

Nuty zapachowe:
ZAPACH - ziemisty, drzewny, lekko słodki, orientalny
GŁÓWNIE ZAWIERA - paczu­lol a-guajan

Specyfikacja:
KRAJ POCHODZENIA - Indonezja
TEMPERATURA ZAPŁONU - 110 °C
BARWA - żółtawo – brązowa
GĘSTOŚĆ - 0,960 g/ml
CZY DO MYDEŁ - Tak
INNE ZASTOSOWANIE - aromaterapia, inhalacja, masaże, kosmetyki, mydła

Przeciwwskazania:
Osoby starsze jak i kobiety w ciąży i po porodzie możliwości używania olejków po konsultacji z lekarzem. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA. Uwaga olejek jest łatwopalny.