Olej z pestek arbuza zimno tłoczony nieoczyszczony 100 ml Ol’Vita

CENA: 15,50 PLN
za
szt.
czas wysyłki : 48 Godzin
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Olej z pestek arbuza zimno tłoczony nieoczyszczony 100 ml Ol’Vita

 

Powstaje z nieprażonych pestek arbuza. Bardzo często usuwamy pestki z owocu, nieświadomi dobroci jakie się w nich kryją.

Olej z pestek arbuza ma delikatny smak i zapach, jest doskonałym dodatkiem w zdrowej diecie i nadaje się do sałatek i deserów. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy (3.91mg/100g) oraz fitosterole (205mg/100g) dzięki czemu pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia.

Olej z pestek arbuza

Doskonale nadaje się dla uzupełnienia diety w nienasycone kwasy tłuszczowe. Fakt, że olej jest tłoczony na zimno i nieoczyszczony (nierafinowany) sprawia, że kwasy tłuszczowe w nim zawarte są w stanie nienaruszonym i niezmienionym – dokładnie takie jakie stworzyła natura. Olej z pestek arbuza wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz zwiększa akumulację glikogenu co jest istotne w walce z cukrzycą. Podobnie jak pestki dyni, również pestki arbuza zaliczają się do nasion o działaniu przeciwpasożytniczym. Są bezpiecznym i delikatnym środkiem wspomagającym walkę z tasiemcem, owsikami czy glistami.

Pestki arbuza zawierają ponadto:

  • retinol (karotenoid pełniący funkcję witaminy A) - niezbędny do prawidłowego widzenia i poprawiający zdrowie oczu.
  • witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6) - dbają o układ nerwowy i odporność organizmu.
  • witaminę C – o działaniu antyoksydacyjnym.
  • minerały (magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas) – wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, układu odpornościowego, wyglądu skóry i pracy mózgu.
  • cytrullinę – substancję naturalnie występującą w pestkach, która wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne; a także poprawiające wytrzymałość mięśni, zwiększające ich wydolność tlenową i wysiłkową.

Olej z pestek arbuza posiada charakterystyczny bardzo delikatny smak i zapach oraz słomkowy kolor i lekką konsystencję. Doskonały do sałatek i dressingów – dzięki swej delikatności nadaje się do wielu kompozycji dań zimnych.

W kosmetyce:

Olej z pestek arbuza bardzo dobrze sprawdza się zarówno „w kuchni” jak i „w łazience”. Wysoka zawartość antyoksydantów wpływa na spowolnienie efektów starzenia i poprawę jędrność i zdrowia skóry. Olej nadaje się również do pielęgnacji włosów, paznokci i skóry głowy. Bardzo często używany jest do oczyszczania skóry oraz do masażu.

 

Wartość odżywcza

w 100 g

w porcji: 2 łyżeczki(8g)

% RWS* w porcji

Wartość energetyczna

3700 kJ/ 900 kcal

296 kJ/ 72 kcal

4 %

Tłuszcz

100 g

8 g

11 %

W tym:

Kwasy tłuszczowe nasycone

19 g

2 g

10 %

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

14 g

1 g

-

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

67 g

5 g

-

Węglowodany

0 g

0 g

0 %

W tym cukry

0 g

0 g

0 %

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól

0 g

0 g

0 %

 

%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal.
Dostępne pojemności: 100 ml.
Opakowanie 100 ml zawiera 12 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Zastosowanie: na zimno, do sałatek, potraw lub bezpośredniego spożycia.
Kraj pochodzenia: Polska