Olej Sezamowy - zimnotłoczony nieoczyszczony Ol'Vita 250 ml

CENA: 27,00 PLN
za
szt.
czas wysyłki : 48 Godzin
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Olej sezamowy tłoczony jest z nieprażonych ziaren sezamu. Jest to niezmiernie ważne dla zachowania wszystkich jego właściwości prozdrowotnych.

W swoim składzie zawiera 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 – 40% oraz omega 6 – 45%) jak również cenne lignany (sezamol i sezamina), fitosterole 865mg/100g oraz witaminę K.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Olej sezamowy

Jest nieodłącznie kojarzony z kuchnią azjatycką posiada bardzo bogatą historię sięgającą starożytności. Mocno zakorzeniony w medycynie ajurwedyjskiej. Ceniony z swój smak i właściwości prozdrowotne. Najczęściej stosowany jako dodatek do przygotowanych dań nadając im ciekawy smak i armat sezamu.

Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi olej sezamowy ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne:

  • Jest źródłem lignanów - działa estrogenne, łagodzi objawy menopauzy, poprawia stan skóry i paznokci i pozytywnie wpływa na samopoczucie.
  • Korzystnie wpływa na stan kości i stawów – zawarta w nim sezamina wykazuje działanie symulujące regenerację chrząstek stawowych.
  • Zmniejsza stany zapalne dróg oddechowych i łagodzi objawy astmy.
  • Poprawia funkcjonowanie układu krążenia, zmniejsza ryzyko miażdżycy.
  • Reguluje wypróżniania, jest pomocny w przypadku zaparć.
  • Działa hamująco na stany zapalne i blokuje mediatory bólowe.
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, hamuje odczyny autoimmunologiczne, symuluje układ odpornościowy, chroni przed nowotworami.

Znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetyce:

  • Jako olejek do masażu oczyszczająco-rozgrzewającego.
  • Do pielęgnacji skóry: zmiękcza, ujędrnia i chroni.
  • Do włosów – stosowany w kuracjach na porost i przyciemnienie włosów.
  • Do higieny intymnej – działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz pozytywnie wpływa na błony śluzowe.
  • Nie jest polecany dla skóry naczynkowej i atopowej ze względu na swoje działanie poprawiające mikro krążenie i rozgrzewające.

Olej sezamowy najlepiej dodawać do gotowych już dań dla wzbogacenia smaku i zachowania wszystkich właściwości prozdrowotnych.

Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do tahini, ryżu, roślin strączkowych, surówek, sałatek, zup i innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.

Olej sprzedawany jest w ciemnej szklanej butelce.